Gdzie w gastronomii sprawdzą się lady chłodnicze?

Dlaczego używanie lad chłodniczych jest ważne?

Wszystkie świeże produkty żywnościowe oraz przygotowane z nich potrawy muszą być przechowywane tak, by zachowały swoje walory smakowe, właściwą konsystencję, przyjemny aromat oraz odpowiednio atrakcyjny wygląd. Równie ważne okaże się powstrzymanie znajdujących się w nich drobnoustrojów chorobotwórczych, a więc przede wszystkim bakterii oraz grzybów od nadmiernego rozwoju, który sprawi, że staną się one zagrożeniem dla zdrowia konsumentów. Sposobem, by to osiągnąć, jest znaczne obniżenie temperatury. W tym celu korzysta się z różnych mebli chłodniczych dostosowanych do specyfiki konkretnych wyrobów. Jedną z opcji jest użycie lad chłodniczych, a więc gablot, w których przechowywane są poszczególne potrawy i dodatki serwowane na zimno lub przeznaczone do podgrzania.

lady chłodnicze

Gdzie w gastronomii używa się lad chłodniczych?

Lady chłodnicze w gastronomii są najczęściej wykorzystywane do przechowywania sałatek oraz dodatków do potraw, a także wyrobów cukierniczych od lodów po ciasta i desery. Zdarza się, że umieszcza się w nich też wyroby sprzedawane na zimno np. kanapki oraz takie, które są następnie poddawane obróbce termicznej. Często z taką sytuacją mamy do czynienia w przypadku barów i bistr.